Hükümetin ve sayısız bakanın çözüm bulmadığı sorunlara her geçen dönem yenileri ekleniyor.

TEOG mağduru öğrencilere 8 soruda yol haritası

Uzmanlar nakil yaptırmak isteyen öğrencileri uyararak ‘Henüz özel okullara gidecek öğrencilerin hepsi nakil başvurusu yapmadı. Asıl kontenjan açığı eylül ayı itibarıyla ortaya çıkacak’ diyor

A +

TEOG sistemiyle yerleştikleri okuldan memnun olmayan ve daha iyi bir okula “nakil olmak” isteyen öğrenciler, kaygılı bir bekleyiş içinde. Veliler ve öğrenciler, nakil sürecinin üçüncü günü olan dün de e-okul’a girdiklerinde düşük kontenjanla karşılaştılar. Anadolu liselerinde kontenjan açığı olmaması ve çok yüksek okul puanları, veli ve öğrencileri umutsuzluğa düşürürken, uzmanlar “Şu anda henüz özel okullara gidecek öğrencilerin hepsi nakil başvurusu yapmadı. Asıl kontenjan açığı eylül ayı itibarıyla ortaya çıkacak” diyor.

Figen Atalay’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, Uğur Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, nakil süreciyle ilgili velilerin aklına takılan soruları yanıtladı.

Nakil nedir? Kontenjan boşluğu nasıl oluşur?

Ortaöğretim sistemi içinde farklı okul türleri bulunmaktadır. Öğrenciler bu okul türlerine farklı şekillerde yerleşirler.

1. TEOG sonucuna göre yaptıkları A grubu tercihlerle,

2. A grubu tercihlerine yerleşemezlerse B grubunda seçtikleri okul türleriyle,

3. Her iki gruba da yerleşemezlerse MEB tarafından ev adresine göre (bu yılki yerleştirmelerde evlerine uzak okullara yerleştirilen öğrenciler bulunuyor. Veliler durumdan şikâyetçi ve bakanlığın çözüm üretmesini bekliyor),

4. Yabancı özel okullara bireysel başvuru ile,

5. Askeri liselere TEOG dışında ayrı yapılan sınav sonucu ile,

6. Özel okullara ise otomatik olarak MEB tarafından yerleştirildikleri okullardan nakil alarak yerleşirler.

Bu yerleşmeler sırasında MEB’in amacı TEOG sistemi içinde yer alan tüm okullardaki kontenjan boşluklarını doldurmak. Velilerin amacı ise öğrencilerin istedikleri okullarda okumalarını sağlamak. Kontenjan boşlukları, MEB tarafından yapılan merkezi yerleştirme ile kayıt olunan okullardan Türk ve yabancı okullara geçen öğrencilerin oluşturduğu kontenjan açığıdır. MEB bu kontenjan açıklarını geçmiş yıllarda ek tercihler yoluyla kapatmaya çalışıyordu. Bu yıl ise öğrencilerin kayıtlı oldukları okullardan boş kontenjanı olan okullara nakil başvuruları yaparak bu kontenjan boşluğunu kapatmayı hedefliyor.

Şu anda sistemde çok az boşluk görünüyor. Hep böyle mi olacak?

Şu anda henüz özel okullara gidecek öğrencilerin hepsi nakil başvurusu yapmadı. Asıl kontenjan açığı eylül ayı itibarıyla ortaya çıkacak. Bu yüzden veli ve öğrenciler panik yapmamalılar. Nakil süreci 29 Eylül’e kadar puan sınırlaması olmadan haftalık dönemler halinde devam edecek ve veliler her hafta bir okula nakil başvurusu yapabilecek. Ekim ayı itibarıyla ise okulların taban puanları belirlenecek ve bundan sonraki süreçte puan kriteri tutan öğrenciler eğer istedikleri okulda boş kontenjan var ise bu okula nakil başvurusu yapabilecekler.

Her okulda mutlaka boşluk olacak mı?

Geçmiş yıllara göre cevap verecek olursak yüksek puanlı okullarda daha az kontenjan açığı varken puan aşağı doğru indikçe kontenjan açığı artıyor. Bunu kartopu gibi düşünmek lazım. Kontenjan açığı her yıl aşağı doğru artmıştır. Bu yıl da benzer bir durum olmasını bekliyoruz. Böylece yerleştiği okullardan memnun olmayan öğrencilerin farklı okullarda şansı olacak.

Nakil için herhangi bir sınırlama var mı?

Nakil başvurusu için puan, il, ilçe gibi sınırlamalar bulunmuyor. Nakil başvurusu yapmak isteyen veli, e-okul sisteminden okulların boş kontenjanlarını incelemeli, bu okullardan istediği 1 okula nakil başvurusu yapmalıdır.

Nakil başvurusu yapan öğrenciler neye göre yerleşecek?

Nakil başvurusu sırasında öğrencinin başvuru yaptığı okulun taban puanı ile öğrencinin puanı arasında bir eşitlilik aranmıyor. Ancak bu, her başvuran o okula yerleşecek anlamına gelmiyor. Bu başvurular puana göre sıralanacak ve okulun boş kontenjanına denk gelen en yüksek puanlı öğrenciler o okula yerleşecek. Yani burada da bir merkezi yerleştirme söz konusu.

Nakillerde nelere dikkat etmek gerekiyor?

Nakil başvurularında her ne kadar puan sınırlaması olmasa da sonuçlar açıklandığında tüm okulların puanlarının yükseldiği görülüyor. Nakil başvurularında da merkezi yerleştirme olacağından ve öğrencilerin okullara yerleşmesinde okulun boş kontenjanına göre puan üstünlüğü esas alınacağından, veliler nakil başvurusu yapacakları okulun puanını dikkate almalılar. Çünkü nakil başvuru döneminde yalnızca bir okula başvuru yapabilecekler. Puan olarak yüksekte kalan bir okula nakil başvurusu yapmak, öğrencinin o okula yerleşme ihtimalini azaltacak. Bu durumda veli bir sonraki haftayı bekleyip tekrar kontenjan boşluğuna göre nakil şansını deneyecek.

Nakiller ne zamana kadar devam edecek?

Nakil süreci 29 Eylül’e kadar puan sınırlaması olmadan haftalık dönemler halinde devam edecek ve veliler her hafta bir okula nakil başvurusu yapabilecek. Ekim ayı itibarıyla ise okulların taban puanları belirlenecek ve bundan sonraki süreçte puan kriteri tutan öğrenciler eğer istedikleri okulda boş kontenjan varsa bu okula nakil başvurusu yapabilecekler.

A grubu tercihlerimde ve B grubu tercihlerimde herhangi bir okula yerleştirilemediğim için MEB tarafından bir okula yerleştirildim. Ama bu okul evime çok uzak. Ne yapabilirim?

Bu durumda MEB şikâyet dilekçesi verebilirsiniz, adres yakınlığına göre yerleştirilmediğinizi beyan edebilirsiniz. Bakanlık bu konuyla ilgili mutlaka açıklama yapacaktır. Diğer taraftan nakil başvurusu yoluyla istediğiniz okullara gelmeyi deneyebilirsiniz. Hiçbir durumda okul değişmez ise o okulda eğitim görmekten başka şans yok. Teorik olarak böyle ama; Ekim ayı itibarıyla okul kontenjan açıkları, puan durumu netleşecek. http://t24.com.tr/

Açık Öğretim Lisesi Öğrencilerinin Sesini Duyan Yok!

öyle bir konu var ki o konudan dertli, onbinlerce öğrenci var.

 

Türkiye’deki eğitim sistemi üzerindeki tartışmalar uzun yıllardır artarak devam ediyor. Birçok hükümetin ve sayısız bakanın çözüm bulmadığı sorunlara her geçen dönem yenileri ekleniyor.

Eğitim dünyasında yaşanan tartışmaların gölgesinde kalan bu konu Açık Öğretim Liseleri’nin (AÖL) sınavları. Yüzbinlerce kişinin eğitimlerini tamamlamak için başvurdukları açık öğretim liselerinde, öğrencilerin şikayetleri saymakla bitecek gibi değil.

‘Açık Öğretim Lisesi’ sistemi nasıl işler?

1992 -93 eğitim öğretim yılında hayata geçöen Açık Öğretim Lisesi programı, bugüne kadar yüzbinlerce genci uzaktan eğitim ile lise diplomasına kavuşturdu. Kredili sistem olarak işleyen Açık Öğretim Liseleri, yılda 3 dönem sonu sınavı ile adayların durumu ölçülürken, zaman zaman Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda ek sınavlar da açılmaktadır.

Adaylar sınavlara, bakanlık tarafından hazırlanan kitaplarla hazırlanırken, en az 8 dönem sonu sınavına girerek toplayacakları 192 kredi ile mezun olabiliyorlar.

Açık Öğretim Lisesi adayları mağdur!

Açık Öğretim Liselerinin işleyişi kağıt üzerinde her ne kadar düzenli gözükse de, pratikte durum görünenden çok uzak. Açık Öğetim Liseleri ile mezun olmak isteyen adayların çoğunun 18 yaşının üzerinde ve genellikle de çalışan kesim olduğu gerçeğini önümüze aldığımızda, adayların yaşadığı zorlukları biraz daha anlayabiliriz.

Açık Öğretim Lisesi’nden mezun olmak isteyen bir adayın en az 8 dönem sonu sınavından 192 kredi toplaması için yılda ortalama 24 krediyi sağlayacak ders alması gerekir. Fakat derslerin ortalama kredileri düşük olduğundan adaylar her dönem 10’un üzerinde dersten sınava girmek zorunda kalıyorlar. Bu durum da adayların hem hayatlarının kazanıp hem de eğitimlerini tamamlamaları konusunda oldukça büyük zorluklar yaşamasına neden oluyor.

Ayrıca Açık Öğretim Lisesi adaylarının bir diğer sıkıntısı da sınav sonuçlarının geç açıklanması. Adaylar, dönem sonu sınavlarının sonuçlarının bazen 40-45 gün sonra açıklandığını ve bunun neticesinde diğer dönem sınavlarına çalışmak için yeterli zamanlarının kalmadığını dile getirdiler. Sonuçların geç açıklanması ve ders sayısının çokluğu yüzünden mezun olmalarının güçleştiğini dile getiren adaylar, derslerin kredilerinin yükselmesi ve mezuniyet için istenen toplam kredinin de düşürülmesini talep ediyorlar.

Ramazan’a denk gelen sınav dönemi mağdur ediyor!

Yılda 3 dönem sonu sınavına giren öğrenciler, bu yıl 3. Dönem sonu sınavlarının Ramazan ayına denk gelmesinden dolayı da dertli. Yaz aylarında yükselen sıcaklıkların da çalışma koşullarını olumsuz etkilediklerini söyleyen öğrenciler, 6-7 aya sıkıştırılan 3 dönem sonu sınavının başarılarını olumsuz etkilediğini dile getiriyor. Sıkışık bir takvimde çok sayıda derse çalışmak zorunda oldukları için başarısız olduklarını belirten adaylar, sınavların bir yıla yayılmasını istiyorlar.

Adaylar ilgisizlikten şikayetçi!

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri, dertlerini dinletebilecek bir yetkili bulamamaktan da şikayetçi. Açık Öğretim Lisesi öğrencisi bir okurumuzun sesini duyurmak için gönderdiği mesaj, liseyi açıktan bitirmek isteyen adayların tüm sıkıntılarını gözler önüne serdi.

İşte Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin sıkıntılarını dile getiren o mesaj:

‘…ben açıköğretim lisesi öğrencisiyim. sizinle açıktan okuyanların mağduriyetini paylaşmak istedim. biz açıktan okudugumuz için yetkili hiç kimse bizimle ilgilenmiyor bizi sınava koyuyorlar aradan bir buçuk ay sonra sonuçlar açıklanıyor önümüzdeki sınava bir ay bile kalmadan 15 ders kitabına çalışmamız gerekiyor. artı gireceğimiz 3.dönem sınavı ise ramazan orucunun ortası. ne yapacağız bilmiyorum. harıl harıl gece gündüz çalışıyorum ama derslerin yetişmesi imkansiz. artı birde mezun olmak için 192 kredi almamiz gerekiyor ama buda biz açıktan okuyanlar için fazla. yaşımız çoğunlukla 25 üstü ve kimimizin işe girme hayali ve ihtiyacı varken kimimizde üniversite okumak istediğimiz mesleği daha fazla geç olmadan yapmak yaşamak istiyoruz. sizden ricam bu mesajımı dikkate alın ve biz mağdur insanların sesine ses olun…’

Gözler Millş Eğitim Bakanlığı’na çevrildi

Eğitim sistemimizin güncel tartışmalarının temelini sınavlar oluştururken bu tartışmaların arasında kalan Açık Öğretim Lisesi öğrencileri, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar. Yetkililere, içinde bulundukarı durumu anlatmaya çalışan Açık Öğretim Lisesi öğrencileri, seslerini duyurmak için mücadele etmeye devam ediyorlar.

Bakalım, SBS’yi kaldıran, üniversiteye giriş sistemi için çalışmalar yapan Milli Eğitim Bakanlığı, Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin sesini duyup, A.Ö.L. sınav sistemini değiştirecek mi?

egitimnerede

haberler.com

 

öğrenciler puanlar yüksek olmasında yakınırken düşmesi için yoğun bir şekilde iletme çabasında ..

krediler yüksek olduğu gibi açık öğretim lisesini zorluklarını aşmak ve mezun olmak mümkün olmadı görülüyor bunun için bir düzenleme ve .Daha İyi sistem getirebilir.Kredi puan 160 düşsün Dönem den sisteme takılan birçok insan var düzenleme uygun bir şekilde getirilmelidir. Açık öğretim liselerin birçok konuda mağdur olduklarını her biri mezun olmadını yoğun bir şekilde mesaj gelmekte  dile getiriyorum sistemlerin ağırlığında ve zorluğunda bunun bir tık düşürülmesi ve kolaylaştırmaya gidilmesi şart.Öğrenciler 102 kredisiyle

Çoğu öğrenci  YGS ve ardından LYS sınavına girip yüksek puanlarla hatırı sayılır üniversitelerde okumaya hak kazanan.

192 krediyi tamamlayamadıkları için .

Sonuç olarak AÖL öğrencilerinin, üniversite kayıt tarihine kadar mezun olamayacakların dan  dolayı kazandıkları eğitim ve öğretim hakkı elinden alınmış olacak ve bir yıl daha kayıp yaşayacak.

Bir öğrencinin hayatında kaybedilen bir yılın önemi çok büyüktür.

Açık Lise öğrencileri 192 olan mezuniyet kredisini çok yüksek olduğunu eğittim anlamında bir ilerleme kaydedemedik pek doğruya söylemek gerekirse çok yoğun bir şekilde taleplerin olduğunu yaşanan mağduriyetlerin olduğunu .Ayrıca çoğu Öğrenci,ev hanımı ,çalışan bir ayrıcalık istediklerini en azında birazcık olsun puanın düşülmesini eğittim anlayışımızı birazcık geliştirmek iyileştirmek gerekli.Biraz daha iyi sonuç iyi bir noktaya getirmek gerekli.Yaşanan mağduriyetler var sa dikkate alınmalıdır  .Bir eğitimse hassas acile-yet önemli  bir konudur. Açık lisede kredi mezun olmak 192 kredi gerekli çok çaba gayret gösterdiklerini  puanı tamamlamak zor olduğunu kazandıkları üniversiteye gitmedikleri için mağdur olduklarını 192 kredin düşürülmesi adına yoğun taleplerin ciddi anlam çok vatandaşın istediği puan  150 ile 160 puanlar vatandaşın istediği puan yapma durumu olursa  en azında gidemedikleri üniversiteye gitmeye hayalleri oluşacak yaşanan mağduriyetler olmayacak.

Açık Öğretim Lisesi kredi puan düşürülmesi  ve birçok faaliyette düzenleme  gerekli..

2013 – 2014 yılın 507213 erkek öğrenci, 394274 kadın öğrenci ve toplam da ise 901487 öğrenci Açık Öğretim Lisessi`nde aktif olarak okumaktadır.

Mesajlar yaşanan mağdur sıkıntılar

  • mehmet sait şahin / 23-09-2014 04:13krediler düşürülsün artık
    kesınlıkle düşürülmesi lazım evet belkı bakanlıgımız bızden daha ıyı bıldısı bır seyler vardım lakın ders ve okul bır arada olmuyor ve lıseyı bıtırmek baya bır zamanımızı alıyor yanı bunun bıraz daha saglıklı olabılmesı ıcın kredı sayısını dusurmelerı ıyı olur dıye dusunuyorum.
  • Okan Erdoğan / 21-09-2014 15:54krediler duşsun artık lütfen
    Kredi ler duşsun artık sayın milli eğitim bakanım bu konuda genel olarak yardımcı olun iyice kafayı yemiş durumda yız bir yandan çalışıp bir yandan Sınav kolay mı vaktimz dahi olmuyor sınava nasıl 192 kredi toplucagz bilmiyorum
  • isinsiz / 15-09-2014 11:55bitsin şu krediler
    Yapmayın be benim 6 dönemim daha 160 krendim var düşürün şu kredileri ALLAH için acıktan bitirmek harbiden zor bilseydim normal lisede 1sene kendimi sıkar gecerdim zatten önemli olan 1 seneyi geçmek sonrası daha kolay herkes unu kaznaıyo ben daha lisebitmedi eziyetten başka bişe degil valha
  • Mustafa / 08-09-2014 19:28Sesimizi duyuralim
    Arkadaslar bunu daha yüksek yerlere duyuralim burda bu kadar İnsanız diploma yüzünden bir çok işsiz arkadaşlarımız var ve is bulamıyoruz milli eğitim bakanlığı Başbakanlık Cumhurbaşkanlığını na kadar ulaştıralim.Yeni çalışmalar yapalım
  • evren pasa / 22-08-2014 09:02kredı
    140 kredıden 192 yaptılar.bencede bu kredı cok fazla.duurulmesı ıcın bende elımden gelenı yaparım.ak partıye yakın ınsanlar gorusme yaparsa belkı duser
  • Tuğçe B / 04-08-2014 19:34Yeter
    Yeter artık biz de öğrenciyiz ve kendimizi sevdirerek gececegimiz bir öğretmenimiz yok bizim hakkımızla aldıklarımızla geciyoruz bende üni.ye gitmek istiyorum lütfen düşürülsün krediler bende hayatıma devam edebiliyim çabaalayabiliyim.
  • aaa / 01-08-2014 06:44lutfen yardım edınn 😦
    benım 190 kredım var meslek lısesı okuyorum bu sene son yuz yuze egıtm deerslerımı verdım ama dısardan verdıgım derslerın kredısı dolmadı ama ben unv sınavına gırdım 2 yıllık kazandım kredım tamamlanmadıgı ıcın bı belge ve yazı vermıyorlar ne yapmalım kayıt yaptırabılmem ıcın yardımcı olurmuusnuzz ..!!!
  • krediler / 14-07-2014 09:53bitsin artık bu çile
    bitsin artık bu ÇİLE…
  • MRve cf / 11-07-2014 22:08KREDİLER DÜŞSÜN ALLAH RIZASI İÇİN
    Nolur şu krediler düşsün artık 94 kredim var 18 yasındayım artık üniversiteye gitmek istiyorum ve yaşıtlarımla olsun istiyorum ne olur 😦
  • h d / 12-06-2014 14:23kredi düşsün
    yeter artık bu kadar okuduğumuz sorular çok ağır hem çalış hem oku dayanamıyoruz artık bize acil bir çözüm noktasi bulun saygılar;
  • üzeyir diyor ki:

    bence 192 tabiki kötü 144 kredi ile lise diploması alanlar oldu sonradan 192 ye yükseldi bu durum çare nedir madem 192 o zaman ders notları yüksek tutulmalı yada yılda girmiş olduğumuz sınav sayısı artmalı 3 dönemse bu rakam 5 e çıkmalı ayrıca ek sınavlar oluyor tabiki büyük şehirlerde bu imkan il ve ilçelerdede olmalı madem eşitlikse bu durum bunları milli eğtim bakanı görmez vede okumaz sesinizi kimse duymaz zaten adamcağız yaşlı kim ne derse onu yapıyor aklı başka yerlerde yani genç dinamik bir insan gelmedi şu millieğtim bakanlığına sınav yaparlar kopyalar millet bilir yada iptal olur şu işi bir rayına oturtamayanlar sizin kredileri düşürümü hiç acizlik diz boyu malesef bence keçenizi gün ışığında yakmayımn çalışın başarılı bir seviyede bitirin şu okulu diyorum.
    ayrıca alan yok uygulamasına baya tav oldum dört ders eklemişler bitirir ayak buda muaf etsem 1 yılımı alacak
    allah yardımcınız olsun yılda 5 dönem sınav olsun diyorum saygılarımla

  • gürkan diyor ki:

    Kesinlikle açık öğretim kredileri düşürülmeli çünkü insanlar çalışıyor ve aynı zamanda sınava giriyor zaten çok bilgili bile olsalar bu karmaşık düzende her girdikleri sınavdan nasıl 30 kredi alabilirler ve ayrıca şöyle bir şey yapılabilir en azından 25 yaş üstü için krediler daha aşağıya çekilebilir çünkü 25 yaş altı kişiler okuyabilir belki ama 25 yaş üstü için diploma çok lazım olan bir şey lütfen bu konuyu gözden geçirin ve ayrıca ben bu ülkede bir partiden adaylık koysam oy kazanmak çok kolay olur düşürün açık lise kredisi bakın nasıl size oylar yağacak vatandaşın kanayan yarasına derman olursanız hizmet etmiş olursunuz.onun dışında yapılanlar hizmet değil zulüm sayılır. ilginize tşk eder iyi çalışmalar dilerim..

  • esra diyor ki:

    Biz hem çalışan hem okuyan insanlarız örgün egitim gibi yüzyüze ders çalışamııyoruz kitaplardan çalışabildigimiz kadarıda bize yetmiyorr kesinlikle çok güzel bir fikir olmuş kredilerin düşmesi gerekiyor..

 

1 Responses to Hükümetin ve sayısız bakanın çözüm bulmadığı sorunlara her geçen dönem yenileri ekleniyor.

  1. emine dedi ki:

    Evet arkadaşlar bu kredilerin düşürülmesi konusuna ben de içtenlikle katılıyorum Yalnız. bu tür istekleriniz 147 ye telefon açık istekte bulunmak istiyorum diye 147 aracılığı ile meb hitaben iletebilirsiniz. Lütfen bütün arkadaşlarınızı bu konuya teşvik etmeye çalışın

    Beğen

Yorum bırakın