MAPUSTAN DERT TAŞIYOR

Son 10 yılda cezaevindeki kişi sayısı 10 kat arttı. cezaevinde sadece 2 bin kişilik boş yer kaldı, CHP Cezaevini İnceleme Komisyon Başkanı Özgür Özel Cezaevlerinin kapasitesinin dolmasının arka planın değerlendirdi.

350 kapasiteli cezaevinde 1.500 kişi kalıyor

Ak Parti döneminde 80 tane cezaevi yapıldı. Hala da 200 yeni cezaevi yapılması gündemde. Türkiye’nin cezaevlerinde çeşitli sorunlar var. F tipinde insansızlaştırma var iken E tipi cezaevinde kapasitesini aşan uygulamalar var.

350 kapasiteli cezaevinde 1.500 kişi kalıyor. Koğuşlarda yataklar yere seriliyor. Mahkumlar nöbetleşe uyku sistemi geliştirmişler. Birileri uyurken birileri dışardaki havalandırmaya çıkıyorlar. Bu Türkiye’deki cezaevlerinin hepsinin sorunu.

Dünyanın en çok cezaevi inşa eden. Gelecek için en çok cezaevi planlayan ülkesiyiz. Mesele şundan kaynaklanıyor. Her şeyin suç kapsamında bulunması cezaevindeki tutuklu sayısını artırıyor. Yargılama da tutuksuz yargılama esasken, iktidar son dönemde tutuklu yargılamayı yasal hale getirdi. Elektrikli kelepçe cezası var iken bunlar hiç uygulanmıyor.

cezaevi

Cezaevinde kalan her iki kişiden birinin davası sürüyor

Cezaevlerinde 156 bin kişi var. Cezaevinde kalan her iki kişinin biri tutuklu ve davası süren kişiler. Türkiye’de şu an 32 bin hırsızlık. 28 bin yağma ve hırsızlıktan hüküm giymiş kişi var. Bu rakamlar ekonominin kötü gittiğini gösteriyor. Türkiye’de işsizlik rakamları ve eğitimi yarıda bırakan gençlere devlet sahip çıkamadığı için cezaevleri dolup taşıyor. İşsizlik ve nüfusun açlık sınır altında yaşayan insanların sorunun çözmeden tutuklu ve hükümlü meselesini çözemezsiniz.

Esas mesele cezaevi ihtiyacı ortadan kaldırmak ve sosyal yaşamı düzenlemektir. Gelir adaletsizliği ve ekonomi politikalarında reforma gitmek ve hızlı işleyen adalet sistemi uygulamak gereklidir.

http://sanalulke.org/mapustan-dert-tasiyor/

Bu yazı Genel içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın